Molukkers 70 jaar in Nederland
In het kader van “Molukkers, 70jr in Nederland” zijn in de afgelopen tijd diverse tv-documentaires over dit onderwerp de revue gepasseerd. Wellicht is het leuk onze Hoeksteengenoten te laten weten dat wij, als Molukkers, ook deel uitmaakten en uitmaken van die Molukse gemeenschap.
Wij, de heer Nico Loupatty (94), mijn vrouw Henny Wattimena (73,) en ikzelf, Wijnand Wattimena (80), maken als enige Molukkers, tevens al jaren deel uit van de Hoeksteen-gemeenschap.
Henny kwam, als 5-jarig meisje, met haar ouders en 2 broertjes na een lange bootreis met de ” Kota Inten” uit Soerabaja, op 21 maart 1951 in Rotterdam aan, terwijl de heer Loupatty ( vrijgezelle Marineman, 24jr) en ik als 10-jarig knaapje met mijn ouders, zus en 2 broertjes met
de “Atlantis” twee dagen later, 23 maart 1951, in het voor ons toen steenkoude Rotterdam arriveerden.
Voor de gezinnen met bussen naar hun bestemmingen (veelal kampen met houten barakken) werden vervoerd, werd eerst kamp Amersfoort aangedaan voor een gezondheidscheck.
Hoe bizar is het dat wij, na vele omzwervingen, jaren later met onze eigen gezinnen onze definitieve bestemming hier in Amersfoort hebben gevonden en hier ook al jaren naar volle tevredenheid wonen…en kerken !
Het doet ons Amersfoortse Mollukkers enorm deugd vanuit het dagblad AD te vernemen dat onze burgemeester, de heer Bolsius, zijn steun heeft verleend aan de oproep van elf burgemeesters van steden met de grootste Molukse gemeenschappen (o.a Assen, Tiel, Barneveld) aan het nog te vormen nieuwe kabinet om erkenning en excuses te verlenen aan de eerste generatie Molukkers en hun nabestaanden voor het hun aangedane leed. De niet waar te maken belofte van tijdelijk verblijf in Nederland, terugkeer naar moederland, de Molukken, en als pijnlijke en gevoelige dreun, ontslag uit militaire (KNIL) dienst.
Dank aan onze burgemeester !!