Hemelse spijzen, voedsel voor de ziel

Op 8 oktober gaan de oecumenische vespers weer van start.

We leven met de seizoenen. In het dagelijks leven en in de gang door het kerkelijk jaar. Dan speelt eten en drinken vaak een rol. Zeker wanneer er een feest gevierd wordt, en er sprake is van gedenken. Gewassen uit een bepaald seizoen en/of een bepaalde streek worden verwerkt in gerechten, dranken, zalven en kruidenmengsels. Het oogsten, verwerken, bereiden en toepassen, kan soms ook een verwijzende of symbolische functie krijgen. In deze serie vesperdiensten willen wij ons hier nader op bezinnen.

Een bron van inspiratie is het boek ‘Hemelse spijzen. Een jaarkring van recepten en hun diepere betekenis’. Dit boek zette ons als organiserende werkgroep op het spoor van teksten uit de bijbel en daarmee verbonden betekenis. Ook bleken er allerlei aanknopingspunten voor verbeeldingen, voor stilte, gebed, voor zang en muziek. En voor het nadenken over hoe je geloven in woord en daad in praktijk kunt brengen. Wanneer smaakt het leven goed, en hoe kunnen we daar aan bijdragen? Hoe gaan we om met schaarste en tekort, met de onrechtvaardige verdeling van wat met de schepping gegeven is? Hoe voeden we onze hoop en verwachting ook in donkere tijden, of als ongeluk je treft? Vragen die aan ons als mensen gesteld worden, en die we elkaar stellen. Telkens opnieuw, in alle tijden en seizoenen en omstandigheden.

Download of bekijk hier het volledige programmaboekje.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken