Groene estafette in de Hoeksteen

In 2020 ontving de Hoeksteen de Groene Bijbel in het kader van de estafette van Amersfoortse kerken. Niet om te houden, maar om door te geven en om aan de slag te gaan met ons geloof in relatie tot de schepping. 

De groene estafette begon in De Inham, vervolgens ging de Groene Bijbel naar de Bergkerk en daarna naar de Hoeksteen. In een viering met de cantorij werd de Groene Bijbel in mei 2022 doorgegeven aan wijkgemeente De Bron. 

De aandacht voor ‘groen’ geloven is zeker niet nieuw in de Hoeksteen. Met de jaarlijkse pelgrimstocht (al 25 jaar lang) en ‘In de Kring”, wandelingen en fietstochten waren we altijd al groen. De gevolgen van de klimaatverandering, dichtbij en verderweg maken het meer dan ooit belangrijk om het gesprek aan te gaan wat dit betekent in relatie tot ons geloof en om stappen te zetten in ons eigen leven..  

Wat er voor het seizoen 22/23 op het programma staat?

Planten en zaden actie
De startzondag stond in het teken van groen geloven. We staken ook de handen uit de mouwen om onze wijk wat groener te maken door stekjes en zaden uit te wisselen.

De kinderen maakten voedersilo’s voor de vogels.

Appels voor de Voedselbank

In september en oktober gaan groepjes uit de Hoeksteen op 3 zaterdagen appels plukken voor de voedselbank. Zo zorgen we voor vers fruit in de pakketten. Tegelijk gaan we ook voedselverspilling tegen want we plukken fruit dat anders verloren zou gaan. 

Zo zijn we van plan elk kwartaal een activiteit te organiseren, zoals een kring rondom een passend boekje en een wandeltocht langs groene tuinen van Hoeksteners, o.a. moestuinen en klimaatvriendelijke tuinen met ruimte voor regenwater. De Groene Estafette is ook uitgenodigd door JoKe (de jongerenkerk). Verder staan we natuurlijk open voor ideeën van gemeenteleden en hopen dat groepen in de Hoeksteen op hun eigen manier aan de slag gaan.

Een greep uit initatieven in de Hoeksteen in de afgelopen jaren 

Themadiensten

Inmiddels zijn er een drietal themadiensten gehouden in de Hoeksteen. Bij de eerste themadienst nam een flink aantal gemeenteleden iets mee dat liet zien hoe zij in hun leven keuzes maken om hun voetstap te verkleinen. Ook in 2021 was er een themadienst rond de klimaattop toen de klimaatpelgrimage langs Amersfoort kwam, waarbij enkelen ook een etappe meeliepen. In 2022 stond de themadienst op startzondag in het teken van Groen Geloven. We deelden de geloofsbelijdenis [link / tekst??   

Vespers

Ook de vespergroep nam het Estafettestokje op door een seizoenlang de maandelijkse vieringen rond het thema van de schepping te houden.

Kindernevendienst

In 2021 gebruikten de kinderen bij het vastentijd / paasproject een boekje met praktische tips en ideeën om zelf een steentje bij te dragen, via de nieuwsbrief werd ook de rest van de gemeente betrokken. De kinderen namen het stokje op door in vastentijd van 2020 aan de slag te gaan met een boekje voor thuis. 

Warmtestem

Onze wijk is als eerste geselecteerd om van het gas af te gaan, wat het juist voor de

Hoeksteen kansen geeft om onze betrokkenheid te laten zien als kerk. Verschillende gemeente zijn betrokken bij het wijkinitiatief Warmtestem. Gemeenteleden waren gespreksleider bij de dialoogtafels hierover, die onderdak vonden in de hoeksteen.

Vastenmaaltijden 

In de vastentijd van 2022 organiseerden we in groepjes bij gemeenteleden thuis vastenmaaltijden. We deelden onze inspiratie onder het genot van eenvoudige doch voedzame heerlijkheden zoals woestijnsoep, met pesto van zevenblad en brandnetels. 

Delen = vermenigvuldigen, stekjes en zadenactie

Tegel eruit – plantje erin. Al twee maal deelden gemeenteleden stekjes en zaden met elkaar om onze wijk te vergroenen. Wat overbleef ging naar de logeertuin. 

Geveltuin om de Hoeksteen

We zijn blij dat de gemeente Amersfoort een geveltuin gaat aanleggen rondom de Hoeksteen.

Vuilprikken

Verschillende gemeenteleden prikken regelmatig vuil in en om het winkelcentrum, de Hoeksteen en langs de Eem. Soms doen we dat ook samen.

Groene Estafette Werkgroep

Een uitgebreid overzicht, om ook andere kerken die het stokje na ons overnemen te inspireren. Er is een Groene Estafette Werkgroep ontstaan die alle leeftijden en groepen stimuleert in om het groene estafette stokje op te nemen en weer door te geven. We streven ernaar om elk kwartaal een activiteit te organiseren die vanuit ons geloof, inspirerend, praktisch en verbindend is. We hopen zo steeds meer Hoeksteners te betrekken bij groen geloven en zorg voor de schepping.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken