De kerkdiensten in de versoepelingsfase na de coronacrisis

De overheid heeft bepaald dat vanaf 1 juni 2020 kerkdiensten weer mogelijk zijn met maximaal 30 personen, en vanaf 1 juli met maximaal 100 personen. Wel zijn er nog beperkingen, met name wat betreft gemeentezang, en natuurlijk moeten alle hygiënevoorschriften van het RIVM in acht worden genomen, zoals de anderhalvemetermaatregel.

Hier zijn we natuurlijk met z’n allen heel blij om. Toch roepen de versoepelingen ook allerlei vragen op waar een antwoord op gevonden moet worden voordat we ze kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld: hoe bepalen we wélke dertig mensen de kerkdiensten kunnen bijwonen? Gemeentezang mag voorlopig niet… hoe gaan we daarmee om? Hoe zorgen we dat de anderhalve meter in acht wordt genomen bij het in- en uitgaan en bijvoorbeeld in de garderobes? En nog veel meer vragen.

De landelijke protestantse kerk heeft vandaag een algemeen protocol gepubliceerd voor de individuele gemeenten. De concrete invulling hiervan moet gedaan worden door de gemeenten zelf, in ons geval dus door de Protestantse Gemeente Amersfoort. Het College van Kerkrentmeesters van de PGA buigt zich nu over dit protocol, om adviezen uit te kunnen brengen aan de individuele wijkgemeenten. Daarna gaan onze kerkrentmeesters aan de slag om de adviezen concreet te maken voor onze wijkgemeente: elk kerkgebouw is immers anders en heeft andere mogelijkheden en beperkingen. Dáárna moet de kerkenraad de maatregelen goedkeuren.

Het worden dus drukke weken waarin we bepalen of en hoe we op 1 juni weer deels ‘open’ kunnen. Help mee door te bidden om wijsheid voor alle groepen die het nu weer mogelijk moeten maken om ook fysiek weer samen gemeente te kunnen zijn.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken