Dankbaar

Begin november vieren protestantse kerken in het hele land traditiegetrouw ‘dankdag’. Kunnen we dit jaar eigenlijk wel dankbaar zijn, nu de coronacrisis ons leven zo ingrijpend beïnvloedt? Scriba ds. René de Reuver: “We gaan door een moeilijke tijd, dat geldt voor veel mensen persoonlijk en dat geldt voor ons als kerk. Nu veel zekerheden ons uit handen worden geslagen komt het aan op vertrouwen. Juist nu we ervaren dat het leven niet maakbaar is, worden we erbij bepaald dat de toekomst aan God is. Zijn goedheid houdt ons staande.”

Met andere ogen

Oefenen in dankbaarheid maakt mensen tevredener en optimistischer, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Het doet ons goed om stil te staan bij de mooie momenten en de goede dingen in ons leven – hoe klein ook. In geloofsperspectief krijgt dankbaarheid nog een diepere laag. Marleen van der Louw ervoer dat zelfs in een tijd van diepe rouw, zo schrijft ze in het boekje Dankbaar. “Geloof belooft niet dat er geen moeiten en verdriet meer zullen zijn. Geloof belooft wel dat je met andere ogen leert kijken. Je zegeningen leert tellen. Dat je dat wat God wél geeft mag leren zien. Dan kun je steeds makkelijker de knop omzetten en zeggen: ik stop met mopperen en richt me op wat goed is.”

Handvatten

Hoe doe je dat concreet, leren kijken met andere ogen? Het boekje #Dankbaar probeert handvatten te ontwaren in de levens van vier Bijbelse personen: David, Salomo, Jezus en Paulus. Op verschillende wijzen laten zij iets zien van vertrouwen, ontvankelijkheid en dankbaarheid. Naast korte overdenkingen bevat het boekje reflectievragen, citaten en gebeden. Het is daarmee met name geschikt voor persoonlijk gebruik.

Bestel het boekje #Dankbaar (A6-formaat) nu gratis via petrus.protestantsekerk.nl/dankbaar. Het boekje wordt begin november verzonden.

En ken je het ledenmagazine Petrus al? Het is gratis voor iedereen. Klik hier voor een kijkje in wat het inhoudt en hier om je te abonneren.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken