Groene Bijbel Estafette: uitdagingen voor de Veertigdagentijd

Uit handen van twee diakenen van de Bergkerk ontvingen we in januari de Groene Bijbel. Niet om te houden en in een lade te leggen maar om ons te laten inspireren, aan de slag te gaan de daad bij het Woord te voegen.

Passend bij onze estafette en het Hoeksteen thema “verbinden” is het idee om de Groene Bijbel te gaan doorgeven. Diverse gemeenteleden hebben al ideeën gedeeld hoe we als Hoeksteners kleine of grote stappen kunnen zetten. De kinderen en hun ouders gaan ons voor. Zij hebben deze Veertigdagentijd een boekje voor thuis gekregen met uitdagingen. Binnenkort laten de kids ons ook zien wat volgens hen groen, geloven en de Bijbel met elkaar te maken hebben. Komende weken delen we enkele van de uitdagingen uit hun Veertigdagenboekje.

De eerste groene uitdaging ging over water …  Bij de tocht van Mozes door de woestijn was water natuurlijk van levensbelang. De afgelopen weken viel er hier meer dan voldoende water uit de lucht maar afgelopen zomers was dat wel anders. De kinderen kregen de uitdaging om een dag lang niets anders te drinken dan kraanwater, geen frisdrank of iets anders.

De tweede groene uitdaging ging over afval. Houd eens een dag bij wat je allemaal weggooit. En bekijk of het minder kan, bijvoorbeeld door zelf zakjes mee te nemen voor groente in de supermarkt. En kijk wat je kunt hergebruiken, bijvoorbeeld om te knutselen.

Geef een teken van (mede)leven

Geef iemand een teken van leven!. Misschien mag je nu niet op bezoek bij je oma of opa vanwege het corona-virus. Maar je kunt natuurlijk wel bellen, een kaart sturen of een mailtje of appje sturen. Of stuur een kaart naar een ouder iemand in de Hoeksteen.

Ook de mensen in De Koperhorst, het verzorgingshuis in onze wijk, mogen nu helemaal geen bezoek krijgen. Zij zijn heel erg blij met een teken van leven in de vorm van een leuke ansichtkaart! Een kleine moeite die een enorm effect heeft. Doe jij / doet u mee? Adres: De Koperhorst, Paladijnenweg 275, 3813 KA, Amersfoort.

De mensen in De Koperhorst zijn heel kwetsbaar. Om overdracht van het virus via papier te voorkomen is het dus erg belangrijk dat je eerst heel goed je handen wast voor je een kaartje gaat schrijven of wegbrengen. 

De uitdaging voor 29 maart

De groene uitdaging deze week heeft te maken met het verhaal van de Israëlieten die werkten als slaven in Egypte. Koop jij ook wel eens heel goedkoop via internet? Sommige producten zijn zo goedkoop omdat de makers ervan bijna niets betaald krijgen. Eigenlijk werken ze als moderne slaven. Wil je deze week iets wat erg goedkoop is, kopen via internet? Vraag je dan eens af wie het gemaakt heeft.

Er zijn ook keurmerken waaraan je kunt zien of de makers een eerlijke beloning hebben gekregen (zoek via internet op “fair trade”, of “fair fashion” of kijk op projectcece.nl). Je mag laten zien wat je gedaan hebt via de Facebookpagina van de Hoeksteen. (Ideeën en reacties welkom! Aanspreekpunt: Corita Johannes.)

De uitdaging voor 5 april

In het 40-dagenboekje van de kinderen staat de reis van Mozes en de kinderen van Israël door de woestijn centraal. Zoals God aan Mozes de weg wees, zo mogen wij ook God vragen om bij ons te zijn. En zo mogen we ook bidden voor al die mensen die nu op de vlucht zijn voor oorlog en geweld.

De groene uitdaging is om – net als Mozes en het volk Israël in de woestijn – zonder auto te reizen en dus deze week zoveel mogelijk lopend of op de fiets te doen. 

Of weet u een andere uitdaging? Bijvoorbeeld: geen bronwater uit plastic flessen kopen. Deel het bijvoorbeeld ook via de facebookpagina van de Hoeksteen of het digitale prikbord. (Ideeën en reacties welkom! Aanspreekpunt: Corita Johannes.)

De uitdaging voor 12 april: Wordt het weer licht?

In het 40-dagenboekje van de kinderen staat de reis van Mozes door de woestijn centraal. Zoals God toen het volk Israël bevrijdde zo vieren we met Pasen dat Jezus is opgestaan om ons vrij te maken. Hij is het Licht in ons leven.

Mozes en het volk Israël waren altijd buiten in de woestijn, zonder dak boven hun hoofd. Wij zitten veel binnen vanwege het coronavirus. De scholen zijn dicht en veel mensen werken thuis. Het is zoeken naar een nieuw ritme. Gelukkig is er in de eigen omgeving veel te ontdekken. De groene uitdaging is daarom om heeeel vroeg op te staan en als het nog stil is een korte wandeling te maken. Wist je dat ’s net voor zonsopgang de vogels het mooist zingen (en ’s avonds als de zon ondergaat)? Kijk en luister maar hoe mooi God de natuur en de vogels gemaakt heeft.

En, we dagen iedereen uit om, met of zonder kinderen, de A Rocha nature challenge aan te gaan. Ofwel: elke dag op zoek naar natuur in je buurt. (Houd je wel aan de richtlijnen van het RIVM.) De komende tijd vind je elke week vijf opdrachten over de natuur op de website van de christelijke natuurorganisatie A Rocha: www.arocha.nl/nature-challenge.

Je mag er een foto van delen op de facebookpagina van de Hoeksteen.

En om af te sluiten ook nog een groene uitdaging voor thuis: Nu het buiten steeds langer licht is, kun je misschien thuis wat licht (en elektriciteit) besparen. Een paar tips: Laat geen licht branden in een kamer waar je niet bent. Doe apparaten helemaal uit als je ze niet gebruikt.

Het 40 dagen boekje van de kinderen is uit dus dit was de laatste Groene Bijbel Estafette aflevering van de kinderen. Aan wie zij het stokje doorgeven? Dat is nog even een verrassing! Tips, ideeën voor de volgende Groene Bijbel etappe? Contact: corita.johannes@gmail.com.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken