Wat is belijdenis? Tijdens een bijzondere kerkdienst zeg je ‘ja’ op de vraag of je gelooft. Dat betekent niet dat je alles snapt van het christelijk geloof. Of dat je het altijd zo zeker weet. Vergellijk het met het zetten van een komma: het is een moment dat je even ademhaalt, zegt waar je staat. En daarna gaat je leven weer verder. Maar vanaf dat moment mag het voor iedereen duidelijk zijn dat jouw weg er eentje is die met God samen gaat. Als je eerder bent gedoopt, is je belijdenis ook het moment waarop je de verantwoordelijkheid voor je geloof ‘overneemt’ van je ouders. Zij hebben destijds ‘ja’ gezegd, nu ga je zelf verder op die weg.

Hoe doe je belijdenis? Je zegt ‘ja’ in een kerkdienst, en krijgt daarna een zegen mee. Als je nog niet bent gedoopt, word je meteen daarna gedoopt.

Voordat je belijdenis doet, heb je vaak een aantal gesprekken met andere mensen die ook overwegen belijdenis te gaan doen. In die gesprekken komt van alles aan de orde: hoe je God ziet, wat er in de bijbel staat, en wat jij daarvan vindt, en hoe je gelooft in de wereld van vandaag. Het kan eigenlijk over van alles gaan: de hemel en de hel, het kwaad in de wereld, zorgen voor anderen – om maar een paar voorbeelden op te noemen.

Wanneer doe je belijdenis? Dat moment bepaal je zelf, als jij eraan toe bent om hardop voor God en de gemeente uit te spreken dat je gelooft. Het kan op alle leeftijden. Dus of je nu 16 bent of 71, je kunt altijd belijdenis doen. En het kan ook op alle momenten in het jaar.

Meer weten of je alvast opgeven?  Neem contact op in de vacaturetijd (vanaf zomer 2022) met pastoraat@hoeksteenamersfoort.nl.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken