Achter de schermen bij de kerktelevisie

Sinds Pasen heeft de Hoeksteen kerktelevisie. Achter de schermen komt daar heel wat bij kijken. Brian vertelt wat allemaal.

Het begint met sjouwen: kabels, de lamp, de camera… De orde van dienst en de aanwezige audio zijn het uitgangspunt. De mensen van het geluid testen dan ook of alles werkt. Met het beeld zoek ik naar een goede compositie: de predikant, de positie van de muzikale begeleiding, de belichting van de set en de inrichting van het videoplatform waar je de uitzending online kunt (terug)kijken. 

Live televisie maken is iets magisch en spannend tegelijkertijd. Ik heb het opgepakt omdat het ook mijn werk is. In het dagelijks leven maak ik bedrijfsfilms. Vrijwillig meedoen met De Hoeksteen is een mooie, dankbare aanvulling. Ik doe het graag voor de mensen die met de kerk verbonden zijn en aanwezig willen zijn, maar dit niet kunnen of durven. En live video benadert de werkelijkheid het dichtst. Eerst spraken we over twee personen, inmiddels wordt de uitzending op meer dan 60 locaties meegekeken, en dezelfde dag zo’n 40 keer achteraf teruggekeken. Dat is een hele groep mensen die meekijkt.

Ik zoek nog een aantal mensen die mee willen gaan doen. Het gaat om de combinatie van breed en gedetailleerd kunnen kijken en luisteren tegelijkertijd. De basistechnieken van de uitzending leer ik je wel. De eerste vrijwilliger bij de Hoeksteen heeft zich al gemeld. 

Natuurlijk gaat er niets boven de emotionele verbondenheid en het directe menselijk contact. Video gaat dit nooit innemen. We kunnen het met beeld, geluid en digitale interactie wel flink dichtbij benaderen. En dat is fijn.”

Start met typen en druk op Enter om te zoeken