Spullen voor vluchtelingen op Lesbos

In het voorjaar van 2019 besloten Anne en René, goede vrienden van Christel Eijkelenboom, om samen met hun dochter Myrthe in de zomer op vakantie te gaan naar Lesbos. Juist omdat ze op die manier de mensen van Lesbos konden steunen nu het toerisme daar is ingestort vanwege de vluchtelingencrisis.

Ook voor de vluchtelingen zelf wilden ze graag ‘iets’ doen en daarom hebben ze contact gezocht met een organisatie die in de kampen daar werkt en gevraagd hoe ze konden helpen. Die organisatie gaf aan dat het fijn zou zijn als ze diverse materialen konden inzamelen en meenemen. Een aantal gemeenteleden van De Hoeksteen heeft ook spullen meegegeven zoals ondergoed en naaigerei.

Zo gezegd, zo gedaan! René, Anne en Myrthe hebben een koffer vol ondergoed, bestek, gezichtsmaskers, naaimaterialen en stoffen meegenomen. Een aantal dingen worden uitgedeeld aan de mensen bij binnenkomst in het kamp en de naaispullen en gezichtsmaskers worden gebruikt om activiteiten op te zetten.

Mensen die in het kamp aankomen, komen rechtstreeks uit een klein bootje waarmee ze de zee zijn overgestoken en hebben niets bij zich. En als je weet dat vluchtelingen daarna ruim anderhalf jaar moeten wachten voordat er een eerste gesprek is rondom het doen van een asielverzoek zul je begrijpen dat het belangrijk is dat er activiteiten zijn om de verveling tegen te gaan. Maar het naaiwerk is natuurlijk ook gelijk praktisch omdat men geen of weinig kleding heeft.

Anne, René en Myrthe hebben de koffer met wel 27 kilo inhoud meegenomen en weggebracht naar het kamp Kara Tepe, waar ze gesproken hebben met Nederlandse vrijwilligers. In Kara Tepe verblijven vooral families van zieken en gehandicapten. De sfeer was er rustig en het kamp zag er verzorgd uit. Niet luxe, maar wel humaan.

Vervolgens zijn ze ook bij het kamp Moria geweest. Dit is een oud gevangeniscomplex gebouwd voor 1500 gedetineerden, maar op het moment dat zij er waren verbleven er zo’n 10.000 vluchtelingen. Niet iedereen paste meer op het terrein en er was ook niet meer voor iedereen een tent. Sommige mensen zaten op karton op een veld, terwijl het er 35 graden was, wetende dat zij ook voor de nacht niets anders hadden dan dat plekje op het karton. Aan sanitaire voorzieningen is in het kamp zelf al een enorm gebrek, laat staan van voor de mensen op het veld.

Er komen op dit moment dagelijks boten aan op Lesbos. De koffer met spullen is niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat, maar toch zijn René, Anne en Myrthe blij dat ze, met hulp van anderen, dit hebben kunnen doen. De materialen uit de koffer worden gebruikt voor beide kampen en zijn dus goed terecht gekomen.

Start met typen en druk op Enter om te zoeken

X