Ik wens je al het goede

In de Veertigdagentijd is er aan elke zondag een Psalm verbonden. Komende zondag is dat Psalm 122. ‘Verheugd was ik, toen ik hoorde: ‘Wij gaan naar het huis van de Heer’’Al eeuwen klinkt die tekst op deze vierde zondag van de Veertigdagentijd.

Nu klinkt het toch anders dan al die andere jaren waarin ik deze Psalm las. Want zondag gaan de meesten van ons niet letterlijk naar de kerk, maar luisteren mee via internet. Dat is anders. Je hebt dan wel als voordeel het comfort van de hoekbank, maar je mist ook het intermenselijke contact, het samen zingen, de gesprekjes. Het is niet anders. We gaan er het beste van maken met elkaar.

Deze tijd biedt ook kansen. Om meer verbinding te leggen met elkaar, en met mensen met wie je dat anders minder snel doet. Er ontstaan prachtige initiatieven om elkaar te helpen. Psalm 122 kun je deze zondag best lezen of laten klinken. Want ik hoop toch werkelijk dat er weer een moment komt, misschien al snel, maar misschien duurt het ook wat langer, dat we weer samen naar de kerk kunnen gaan, en elkaar daar ontmoeten. Niet nu deze zondag, maar wel een keer.

En daarom kan ik deze Psalm toch zingen. Omdat deze Psalm daarmee ook prachtig een voorbeeld is van hoe ons geloof zich niet alleen richt op het hier en nu, maar juist ook het verlangen levend houdt naar een tijd die komt. Dat verlangen, dat er een tijd is waarin dat wat nu gemist wordt, er wel zal zijn, dat is heel Bijbels.

Psalmen zijn liederen die stem geven aan dat verlangen. Toen, voor ballingen die verlangden ooit weer in de Tempel in Jeruzalem te mogen staan. Nu, voor ons die verlangen weer in De Hoeksteen te mogen staan. 

Om mijn verwanten en vrienden zeg ik ‘Vrede zij in jou’. Om het huis van de Heer, onze God, wens ik je al het goede’. Met deze woorden eindigt de Psalm. En mooier kan ik het niet zeggen. Dat is wat ik ons, u, jou, toewens in deze bijzondere tijden: rust, vrede, kalmte. En vertrouwen, dat het goede van God met ons blijft, en we dat met elkaar mogen blijven delen. 

ds. Marieke den Braber

Start met typen en druk op Enter om te zoeken

X