Deze zondag schrijfactie voor Cubaanse journalist

De Cubaanse journalist Roberto de Jesús Quiñones Haces is veroordeeld tot een jaar cel voor ‘verzet’ en ‘ongehoorzaamheid’. Roberto werkt bij de nieuwssite Cubanet. Onafhankelijke journalisten zijn in Cuba regelmatig het slachtoffer van willekeurige toepassing van onduidelijke wetgeving. Zij worden geïntimideerd, gevangengezet en hun websites geblokkeerd door de autoriteiten.

Veroordeeld zonder hoorzitting

Roberto de Jesús Quiñones Haces zegt dat hij al sinds 2015 af en toe zomaar wordt opgepakt. Afgelopen april gebeurde het weer en sloegen agenten hem daarbij. Na zijn vrijlating deed hij aangifte. In augustus werd hij veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Op 11 september werd hij opgepakt om zijn straf uit te zitten.

Vrijheid van meningsuiting

In Cuba worden activisten en journalisten steeds vaker geïntimideerd, gestraft en opgesloten voor vermeende misdrijven ingevolge wetten, die al tientallen jaren in Cuba worden gebruikt om kritische stemmen het zwijgen op te leggen. Een onafhankelijke rechterlijke macht ontbreekt.

De schrijfactie

Na de dienst liggen brieven aan de Cubaanse autoriteiten klaar waarin je ze oproept om Roberto de Jesús Quiñones Haces onmiddellijk vrij te laten. Je hoeft alleen de brief te ondertekenen en het adres op de envelop te schrijven. Kosten zijn €1,50 voor de postzegel. 

Start met typen en druk op Enter om te zoeken

X