De dominee dook in de boeken

Afgelopen weken was er (eindelijk :-)) weer eens wat tijd om studiedagen bij te wonen, en in de voorbereiding daarop de boeken in te duiken. Zo werd ik bijgespijkerd over de manier waarop over de Tempel wordt gesproken in het Oude Testament. Samen met collega’s keek ik naar en dacht ik mee over de herziening van de Nieuwe Bijbelvertaling, en ook over het onderwijs van Hebreeuws en Oude Testament op de universiteit.
Twee intensieve dagen volgde ik op Nieuw Hydepark, het vakantie- en scholingsoord van de Protestantse Kerk dat in Doorn staat, een bijscholing over ‘Pionieren’. Dat zijn nieuwe manieren van kerkzijn die ontstaan voor mensen die het evangelie niet kennen en niet (meer) betrokken zijn bij een bestaande kerk. Vaak heel laagdrempelig, buiten kerkgebouwen, en met een activiteit. Anders dan ‘oude’ evangelisatie is het niet de bedoeling dat mensen zich aansluiten bij bestaande kerken, maar worden ook die groepen/gemeenschappen die rondom nieuwe plekken ontstaan gezien als volwaardige kerk. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld Nijkleaster in Jorwerd, en de Kliederkerken die overal in het land ontstaan. Ook onze eigen ‘De Zwaan’ in de binnenstad is zo’n plek.
Tijdens de cursus dachten we samen na over wat de waarde van deze initiatieven is voor de kerk als gemeenschap van God. Natuurlijk was de eindopdracht om zoiets te bedenken voor je eigen wijk.  Ik zet op dit moment als afsluiting van de cursus daarom een idee op papier om de eenzamen in onze wijk (volgens Indebuurt033 is maar liefst 44% van de volwassenen in onze wijk eenzaam!) te bereiken. Misschien dat dat idee ook als inspiratie kan dienen voor een groep mensen die eens verder wil nadenken over Kerk in de Wijk zijn? Dan hoor ik het graag natuurlijk!
ds. Marieke den Braber

Start met typen en druk op Enter om te zoeken

X