Belijdenis doen?

 Illustratie boven: Susan Dorothea White (Australië), The First Supper


Misschien gaat dit over jou: wel gedoopt, of niet. Maar nooit belijdenis gedaan. Het leek te zwaar, je was er niet aan toe, je weet het gewoon niet altijd zeker met geloof. En tegelijk: geloof betekent wel iets voor je. Je hebt de keuze gemaakt om het wel een plaats te geven in je leven. Maar van dat anderen laten weten door belijdenis te doen, is het nooit gekomen.

Belijdenis doen is geen punt zetten zo van ‘nu weet ik het precies’, maar het is markeren dat geloof deel uitmaakt van je leven, en dat je ermee verder wilt, inclusief de vragen, uitroeptekens, punten en komma’s die daar bij komen.

Misschien is het nu wel een keer het moment om er over na te denken of je dat toch wilt (en als je niet gedoopt bent, dan ook gedoopt wil worden). De aanleiding van de groep die we gaan starten is de mogelijkheid om belijdenis te doen, maar het is zeker geen verplichting!


Iets voor jou?

Ik wil je daarom informeren over een initiatief. We gaan met de kwartetkerken (Hoeksteen, Bron, Emmaus, Fonteinkerk) samen kijken of we een groep mensen kunnen verzamelen die willen nadenken over belijdenis-doen. Dat wordt een groep voor alle leeftijden. Het blijkt dat juist het gesprek tussen mensen die op heel verschillende manieren en momenten door het leven en geloof zijn gegaan, voor iets als belijdenis ook heel waardevol is. Dus: van 16 tot 96 zeg maar.


De stand van zaken

Er is nu een groep gestart met zes jongeren die in gesprek gaan over geloof. Mogelijk komen we er op uit dat we ook samen een belijdenisdienst gaan voorbereiden.

Belangrijk nu is dat we samen gesprekken hebben over geloven vandaag. De onderwerpen kiezen we samen uit, en in de week eraan voorafgaand delen we via de app al wat suggesties en dingen die met het onderwerp te maken hebben.
Deze groep is nu gesloten. Neem even contact op met ds. Marieke den Braber als je erover nadenkt om aan een toekomstige groep mee te doen.


Ds. Marieke E.J. den Braber